sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Ensiaskeleita fysiikan ihmeelliseen maailmaan

 
Tää kuva on jotenkin aivan loistava pohjustus sille, mitä fysiikan opiskelu paikoittain on. Noi kohdat osuu kyllä niin oikeaan mun kohdalla kun mietin viime vuoden fysiikan laskemistani.
 
Tänä syksynä olen taas ottanut ensimmäisiä varovaisia askelia fysiikan maailmaan. Viime viikolla koulu alkoi pikkuhiljaa rauhoittua. Meillä oli kyllä ensimmäiset yliopistositsit ja tuutori kutsui meitä hänen luokseen syömään lättyjä mutta muuten illat ovat olleet suurin piirtein vapaina. Yksin asuessa on helpompi jotenkin ottaa itseään niskasta kiinni ja alkaa laskeen sitä fysiikkaa! Kotikotona sitä helpommin vain tekee kaikkea muuta mukavaa. En tiedä mikä siinä on syynä.
 
Päätin nyt siis aloittaa fysiikan taas nollista. Fysiikka on suurin kompastuskiveni pääsykokeessa vaadittavista aineista ja se oikeasti tarvitsee eniten harjoitusta. Kemiaa ja bilsaa tulee opiskeltua myös yliopistolla ja ajattelin tammikuusta ottaa myös muutaman fysiikan kurssinkin! Ennen sitä haluan kuitenkin saada kunnon pohjatuntumaa, koska muuten tipahdan heti kärryiltä itse luennoilla. Nyt olen huomannut kuinka kova tahti kemian luennoillakin on ja ne joilla ei ole lukion kemiaa pohjatietona muuta kuin se yksi kurssi, on jo kovaa vauhtia tippunut pois kärryiltä ja se on oikeasti tosi surullista. Haluan ehdottomasti fysiikan kursseilta kaiken hyödyn irti ja siksi yritänkin nyt pohjustaa itseäni ja saada vähän rutiinia kyseiseen aineeseen.
 
Olisin todella ylpeä itsestäni jos saisin käytyä kaikki fysiikan kirjat läpi tämän vuoden puolella, mutta luulen sen olevan hieman liian kunnianhimoinen tavoite. Mutta jos helmikuun alku olisi takaraja niin se voisi olla jo ihan saavutettavissa. Saa nähdä nyt millaisen rytmin noihin tehtäviin saan ja kuinka nopeasti pääsen eteenpäin. Alku on vähän hakemista, mutta motivaatio on ainakin tällä hetkellä korkealla! Mulla on taas niin paljon uutta energiaa kesän jäljiltä ja jotenkin ihan uusi asenne pääsykokeita kohtaan. Sellainen että tänä vuonna mä menen sisälle, keinolla millä hyvänsä. :-) Kunhan vain hion fysiikan kuntoon ja ensi vuoden puolella aloitan fysiikan lisäksi kemian ja bilsan hiomisen niin hyvä tästä tulee. :-) Nyt kun on oikeasti kunnolla aikaa ja jaksamista niin asennekin alkaa olla kohdillaan.
 
Valmennuskurssi on vielä vähän kysymysmerkin alla. Mä pääsisin ilmaiseksi keväällä Eximian kurssille, koska mulla oli sinne se kurssivakuutus, mutta en ole ihan varma menenkö. Se olisi koulun kanssa päällekkäin joten rankkaa se ainakin tulisi olemaan. Noh, sitä voi nyt vielä tässä pähkäillä.
 
Ihanaa sunnuntaita kaikille ja alkavaa viikkoa! :-)
Sonja

2 kommenttia:

  1. Kiva kuulla sun ajatuksistasi lääkistä ajatellen! :) Tässä olisi sulle joitakin kysymyksiä kirjoituksiin lukemisesta, jos viitsit vastailla!
    Opiskelitko lukiossa joitakin kursseja itsenäisesti? Teitkö lukulomalla/kesällä kirjoituksiin lukiessa jonkinlaista lukuaikataulua, esim. aamulla klo 8-9 kemiaa, 9-10 enkkua jne? :D Kävitkö jollain koulun ulkopuolisilla abikursseilla? Luitko kirjoja järjestyksessä ensimmäisestä kurssista viimeiseen? Montako tuntia päivässä? Luin muuten myös keväällä kirjoituksista kirjoittamasi postauksen ja kerroit poikaystäväsi sisäistävän opittavat asiat todella nopeasti. Joutuiko hänkin lukemaan paljon kirjoituksia vai miten hän niihin luki?

    Huh, olipa paljon kysymyksiä! :D Mutta hurjasti kiitoksia jos viitsit niihin vastailla! Jännittää jo omat kirjoitukset sen verran, että olisi kiva kuulla kokemuksia jo ne suorittaneelta! Ja jos keksit jotain muuta vinkkejä kirjoitusten ajalle, olisin enemmän kuin kiitollinen! :)

    Hyvää syksyä ja paljon tsemppiä lääkikseen hakuun!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! :-)
      En muistaakseni opiskellut mitään kurssia itsenäisesti. Yhdessä kohtaa bilsa ja fysiikka meni pahasti päällekkäin joten jätin sitten fysiikan vain kokonaan käymättä, kun muutenkin oli niin huono motivaatio silloin fysiikkaa kohtaan! Mä en oo koskaan osannut tehdä oikein tarkkoja lukuaikatauluja, joten en niitä myöskään tehnyt lukulomalla. Mulla on aina päässä vain sellaisia tavoitteita että "tän päivän aikana olis kiva jos pystyisin lukea näin ja näin monta kappaletta". Joskus ne piti, joskus taas ei... Lukulomalla pyhitin yleensä aina yhden päivän yhdelle aineelle. Panostin tosi paljon biologiaan ja kemiaan joten niitä luin enemmän. Kielten luku jäi taas tosi vähälle, mutta kaikkeen en jaksanut panostaa samalla tavalla joten yritin priorisoida että mikä on tärkeintä. Koin matikan, bilsan ja kemian mulle tärkeimmiksi ja niihin myöskin panostin eniten. :-) Kyllä mä ainakin aluksi luin kirjoja ihan järjestyksessä eteenpäin, mutta sitten lähempänä kirjoituksia luin enää vain niitä vaikeimmiksi/tärkeimmiksi kokemiani asioita. Päivässä luin 6-10 tuntia (taukoineen), mutta ei mulla siinäkään ollut mitään tarkkaa aikataulua. Yleensä aloittelin siinä aamulla kymmeneltä ja luin siitä sitten eteenpäin niin paljon kun jaksoin/ehdin. :-) Ylimääräisillä abikursseilla en käynyt ollenkaan, mutta mulla oli vuoden alussa sellainen lääkiskurssi, jossa kertailtiin lukion kemiaa ja fysiikkaa joten ehkä se auttoi jollain tapaa myös kemian kirjoituksiin. En kuitenkaan käynyt sitä kurssia kirjoituksien takia vaan lääkiksen. :-) En oikeastaan ole ihan varma miten poikaystäväni valmistautui kirjoituksiin. Kyllä hänkin niihin luki ja panosti, mutta ehkä hän pääsi hieman vähemmällä kuin minä. Me kuitenkin luettiin melkein aina erikseen, joten en valitettavasti osaa kovin hyvin vastata hänen lukutaktiikoistaan.

      Ei niitä kirjoituksia kannata ihan liikaa jännittää. :-) Ne tuntuu tosi isoilta asioilta ja mun abi vuosi oli todella rankka varmasti juuri niiden takia, koska halusin pärjätä hyvin. Lukuloma kannattaa kuitenkin pyhittää aikalailla niille kirjoituksille, koska ei se "loma" loppujen lopuksi ole kovin pitkä. Loppua kohden alkaa niin tympimään se lukeminen ja silloin kannattaa enää vain rennosti kertailla. Tsemppiä paljon lukioon ja kirjoituksiin! Kyllä niistä selviää :-)

      Poista